Σάββατο 18 Οκτωβρίου 2008

ΝΕΥΡΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ-Το κράνος που μας κάνει εξυπνότερους

Το κράνος που μας κάνει εξυπνότερους

Αξιοποιεί την τεχνική της διακρανιακής μαγνητικής διέγερσης για να «αφυπνίσει» τον εγκέφαλο και να αυξήσει τις νοητικές μας επιδόσεις

Του ΣΠΥΡΟΥ ΜΑΝΟΥΣΕΛΗ

ΝΕΥΡΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Ολοι θα θέλαμε να γίνουμε πιο έξυπνοι και πιο δημιουργικοί, μέχρι σήμερα όμως πιστεύαμε ότι αυτό είναι εξαιρετικά δύσκολο να γίνει. Μια ομάδα Αυστραλών ερευνητών έρχεται να αναπτερώσει το ηθικό μας, μελετώντας την υλοποίηση μιας συσκευής η οποία θα βοηθά στην ανάδυση όλων των εν δυνάμει ικανοτήτων μας, καθιστώντας μας έτσι στην πράξη εξυπνότερους και ικανότερους.

Η συσκευή αυτή, που μοιάζει με σκούφο κομμωτικής, αξιοποιεί τη «διακρανιακή μαγνητική διέγερση» ή TMS, μια μη επεμβατική και μη φαρμακευτική τεχνική, η οποία έχει ήδη εφαρμοστεί με επιτυχία σε ασθενείς που υποφέρουν από κατάθλιψη ή σε άτομα που ταλαιπωρούνται από ημικρανίες. Εξοπλισμένη με ειδικό ηλεκτρικό πηνίο, εκπέμπει μικρής έντασης μαγνητικούς παλμούς, οι οποίοι φαίνεται πως είναι ικανοί να τροποποιούν τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί ο εγκέφαλος, με αποτέλεσμα να βελτιώνονται θεαματικά κάποιες νοητικές ικανότητες.

Τα πρώτα τεστ έχουν ήδη δώσει εντυπωσιακά αποτελέσματα: ορισμένοι από τους εθελοντές εκδήλωσαν αξιοσημείωτες καλλιτεχνικές ικανότητες, ενώ κάποιοι άλλοι κατάφεραν, έστω και προσωρινά, να ξεπεράσουν σοβαρές νοητικές παθήσεις όπως ο αυτισμός.

Οι Αυστραλοί επιστήμονες φιλοδοξούν μάλιστα, όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «Daily Mail», να προχωρήσουν στη διάθεση της συσκευής στην αγορά, μόλις βέβαια τελειοποιηθεί. Ετσι, όπως οι άνθρωποι με προβλήματα ακοής χρησιμοποιούν ακουστικά, έτσι και οι κάθε μορφής δημιουργοί (συγγραφείς, καλλιτέχνες, διαφημιστές) θα μπορούν, όποτε νιώθουν την ανάγκη, να προσφεύγουν σε αυτήν τη συσκευή τόνωσης της δημιουργικότητας.

Η ιδέα για την κατασκευή της συγκεκριμένης συσκευής προέκυψε από τις υπεράνθρωπες νοητικές ικανότητες που επιδεικνύουν οι «ιδιοφυείς μικρόνοες» (idiots savants), αυτή η ειδική κατηγορία ατόμων που ενώ παρουσιάζουν νοητική υστέρηση, εντούτοις έχουν ανεπτυγμένη σε υπερβολικό βαθμό, σε σχέση με έναν φυσιολογικό άνθρωπο, κάποια συγκεκριμένη ικανότητα, όπως η απομνημόνευση αριθμών και η εκτέλεση πολύπλοκων αριθμητικών πράξεων.

«Ψυχή» της ερευνητικής ομάδας είναι ο Αυστραλός πρωτοπόρος ερευνητής της νευρογνωσιακής επιστήμης Allan Snyder (βλ. φωτ.), καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ και διευθυντής του Center for the Mind. Ο Σνάιντερ υποστηρίζει με μεγάλο πάθος αλλά και με αρκετά πειστικά επιχειρήματα ότι η μαγνητική διέγερση των αριστερών κροταφικών λοβών μπορεί να προκαλέσει σε φυσιολογικά άτομα την ανάδυση ικανοτήτων ανάλογων με αυτές των «ιδιοφυών μικρόνοων». «Πιστεύω ότι στον κάθε έναν από μας υπάρχουν κρυμμένοι υποσυνείδητοι μηχανισμοί, οι οποίοι μπορούν να μας επιτρέψουν να εκδηλώσουμε εκπληκτικές καλλιτεχνικές, μνημονικές ή μαθηματικές ικανότητες», δηλώνει χωρίς περιστροφές. Δυστυχώς, η επήρεια της συσκευής διαρκεί λίγο: ύστερα από δύο ώρες οι ικανότητες που έχουν αναπτυχθεί εξαφανίζονται.*


2 - 18/10/2008

Δεν υπάρχουν σχόλια: