Τετάρτη, 22 Οκτωβρίου 2008

Ξαναθυμήθηκαν τη θεωρία του Β. Ράιχ για τον οργασμό

Ξαναθυμήθηκαν τη θεωρία του Β. Ράιχ για τον οργασμό

Ασοσ. Πρες

ΡΕΪΝΤΖΛΙ. Μισό αιώνα μετά τον θάνατο του εμπνευστή της αμφιλεγόμενης θεωρίας της «οργονικής ενέργειας», Βίλχελμ Ράιχ, οι λιγοστοί υποστηρικτές του εκκεντρικού επιστήμονα καταβάλλουν την ύστατη προσπάθεια προκειμένου να δώσουν νέα ώθηση στο ξεχασμένο του έργο. Ο αυστριακής καταγωγής γιατρός και ψυχαναλυτής είχε ταράξει τα νερά της αμερικανικής επιστημονικής κοινότητας στις αρχές της δεκαετίας του ’50, υποστηρίζοντας ότι η «κοσμική ενέργεια» που παράγεται κατά τη διάρκεια του σεξουαλικού οργασμού έχει θεραπευτικές ιδιότητες.

Αντικείμενο χλευασμού η μηχανή του

Η μηχανή συγκέντρωσης «οργονικής ενέργειας» που κατασκεύασε ο Ράιχ έγινε αντικείμενο χλευασμού από την αμερικανική κοινή γνώμη πριν, τελικά, η επιτροπή Φαρμάκων και Τροφίμων αποφανθεί ότι πρόκειται για απάτη και διατάξει την κατάσχεσή της. Απαξιωμένος από το επιστημονικό κατεστημένο των ΗΠΑ, ο Ράιχ πέθανε σε ηλικία 60 ετών από ανακοπή καρδιάς σε φυλακή της Πενσιλβάνια, όπου εξέτιε ποινή διετούς κάθειρξης για περιφρόνηση δικαστηρίου, στις 3 Nοεμβρίου του 1957.

«Προσωπικά, θεωρώ ότι θα περάσει πολύς καιρός πριν η επιστημονική κοινότητα κατανοήσει το έργο του», δηλώνει σήμερα η εγγονή του Ράιχ, Ρενάτα Μόιζ, με αφορμή την έκθεση του Εβραϊκού Μουσείου της Βιέννης με θέμα τη ζωή και το έργο του ψυχαναλυτή. Η Μόιζ επιμένει, μάλιστα, ότι η «μεταλλική κουβέρτα» ή αλλιώς «μηχανή συγκέντρωσης οργονικής ενέργειας» δεν είναι απάτη. «Την έχω χρησιμοποιήσει κι εγώ προκειμένου να θεραπεύσω εγκαύματα και μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι λειτουργεί», ισχυρίζεται. Ο Ράιχ υποστήριζε ότι ανακάλυψε τα «βιόνια» που ουσιαστικά αποτελούν την «οργονική ενέργεια» κατά τη διάρκεια πειραμάτων στη Νορβηγία. Διατεινόταν ότι η εν λόγω ενέργεια παράγεται κατά τη διάρκεια του οργασμού και ότι έχει θαυματουργές ιδιότητες. Σημειώνεται ότι ο Ράιχ εγκατέλειψε τη ναζιστική Γερμανία, όπου διέμενε μέχρι το 1933, λόγω της εβραϊκής καταγωγής του και των φιλοκομμουνιστικών του απόψεων. Αρχικά βρήκε καταφύγιο στη Νορβηγία, αλλά μετανάστευσε στις ΗΠΑ λίγο πριν από την έναρξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Το έργο του Ράιχ δεν περιορίζεται, φυσικά, στην «οργονική ενέργεια» και στις προσπάθειες περισυλλογής της. Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο ότι η Ενωση Αμερικανών Ψυχαναλυτών τον χαρακτηρίζει έναν από τους «πιο λαμπρούς και δημιουργικούς ψυχαναλυτές» και υπενθυμίζει ότι ήταν ο πρώτος που έδωσε βάρος στην ανάλυση του χαρακτήρα έναντι των νευρωτικών συμπτωμάτων. Οι υποστηρικτές του υπογραμμίζουν την ανάγκη αναγνώρισης των μελετών του Ράιχ από την επιστημονική κοινότητα και συνιστούν στους νεότερους ψυχαναλυτές να μελετήσουν τη ζωή του.


Hμερομηνία : 07-11-2007
Copyright: http://www.kathimerini.gr

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Γειά σου
Βρήκα κατι αρθρα στο orgonomy.org ,και εχω δεί το κόσμο με άλλα μάτια....
Ευχαριστώ Νικος
fanfan@in.gr