Παρασκευή, 11 Απριλίου 2008

Όπλα ελέγχου καιρού στο Πεκίνο

  • Όπλα ελέγχου καιρού στο Πεκίνο
«Οπλοστάσιο» ετοιμάζουν οι Κινέζοι για να αποτρέψουν τη βροχή στην έναρξη των Ολυμπιακών

Ένα ολόκληρο οπλοστάσιο ετοιμάζει η Κίνα για να αποτρέψει το ενδεχόμενο βροχής κατά την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων.

Οι αρμόδιοι εκτιμούν ότι υπάρχει 47% πιθανότητα βροχής στις 8 Αυγούστου και το στάδιο όπου θα γίνει η τελετή έναρξης είναι ανοικτό. Μικρότερο, αλλά υπαρκτό - 6% - είναι το ενδεχόμενο καταρρακτώδους βροχής.

Γι΄ αυτό οι κινεζικές αρχές καταστρώνουν σχέδια ώστε να προκαλέσουν βροχόπτωση όσο γίνεται πιο μακριά από το στάδιο.

Περισσότεροι από 100 άνθρωποι σε 21 σταθμούς γύρω από το Πεκίνο θα βρίσκονται σε ετοιμότητα, ώστε μέσα σε 10 λεπτά να είναι σε θέση να χρησιμοποιήσουν ρουκέτες που θα περιέχουν αργυρό ιωδίδιο, με το οποίο θα χτυπηθούν τα σύννεφα που ενδεχομένως θα απειλούν την τελετή έναρξης. Έτσι οι Κινέζοι ελπίζουν ότι θα αποτρέψουν μία ενοχλητική βροχόπτωση την ώρα που θα γίνεται η έναρξη των αγώνων.

Παράλληλα τρία αεροσκάφη θα είναι σε ετοιμότητα για να «βομβαρδίσουν» με καταλύτες τα σύννεφα ώστε να αποστραγγίσουν την υγρασία.

«Συνεργαζόμαστε με τις γύρω επαρχίες πάνω σε ένα σχέδιο αντιμετώπισης καταιγίδων και άλλων μετεωρολογικών φαινομένων στη διάρκεια της τελετής», δήλωσε ο Ουάνγκ Γιουμπίν, στέλεχος της μετεωρολογικής υπηρεσίας που συνεργάζεται με την επιτροπή διοργάνωσης της Ολυμπιάδας.

Η κυβέρνηση του Πεκίνου έχει δαπανήσει 500.000 δολάρια για να εξοπλίσει τις αρμόδιες υπηρεσίες για την αντιμετώπιση των καιρικών φαινομένων και οι δυνατότητες αυτές θα εξεταστούν στην πράξη τους πρώτους δύο μήνες του καλοκαιριού.


πηγή: http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_11/04/2008_228983

Δεν υπάρχουν σχόλια: